Veel van onze huidige industrieën draaien op fossiele brandstoffen. Dat is een probleem, want die voorraad grondstoffen raakt op (en zijn bovendien vervuilend). Als ondernemer heb je met hetzelfde te maken: je hebt maar een beperkte hoeveelheid grondstoffen die je in kunt zetten om je onderneming draaiende te houden: de hoeveelheid tijd, energie, talent en creativiteit die je kunt besteden.

De hoeveelheid energie die je hebt op een dag is maar beperkt. Aan het eind van een dag werken ben je moe. Dat is normaal. Dus kun je jezelf bij elke opdracht de vraag stellen: wil ik mijn kostbare energie hieraan besteden? Wil ik echt mijn kostbare tijd ruilen tegen ‘zakgeld’ van deze opdrachtgever? Hier kieskeurig in zijn kan je soms verder helpen.

Een krachtige manier om je onderneming (of zelfs je levenspad) te sturen is het maken van duidelijke keuzes. “Ja” zeggen tegen de dingen die je graag wilt, en vooral: “nee” zeggen tegen de dingen die je niet wilt. Mensen vinden het vooral moeilijk om “nee” te zeggen. Omdat ze bang zijn dat ze de huur niet kunnen betalen, klanten teleur zullen stellen, of niets te doen hebben. Zo kun je terecht komen in situaties, opdrachten of banen die je eigenlijk niet wilt.

Een van de meest voorkomende spijtbetuiging op het sterfbed is “had ik maar niet zo hard gewerkt”. Hoe zorg je ervoor dat dit niet jouw grote spijt wordt? Om het beste werk te maken wat in je zit, zul je het op zijn minst met plezier moeten maken. Om plezier te hebben in je werk, moet je ervan kunnen genieten. Genieten lukt niet zonder aandacht voor wat je doet. En aandacht kun je pas geven, als je er voldoende energie voor hebt.

Een mooi onderscheid hier is dat tussen jezelf maximaal of optimaal belasten. Een concreet voorbeeld: stel je hebt het overdag op je werk erg druk. Bij thuiskomst heb je vrijwel geen energie over om te besteden aan je relatie, gezin of die inspirerende film die je nog wilde zien. Je hebt je energie maximaal besteed aan je werk, maar er is niets meer over voor de rest van je dag (lees: leven). Dat is geen optimale verdeling.

Gebruik je tijd en energie om aan iets waardevols te werken, waar je een goed gevoel bij hebt, met mensen die je waardeert. En je zult merken dat het mes aan twee kanten snijdt. Zodra je zulke keuzes gaat maken, doe je vooral wat je leuk vindt. En wat je leuk vindt, kost minder energie dan iets waar je tegenop ziet of wat je tegen je zin doet. De kans is dus groot dat je meer gedaan krijgt in een dag! En dat je bij thuiskomst nog een leuk persoon bent. Dat klinkt al een stuk optimaler, toch?