Meedoen aan wat ertoe doet

In december bij ons laatste kerstdiner werd het mij gevraagd: ‘En wie ben jij?’ Leuk vond ik dat. Een van onze nieuwste medewerksters vroeg het. Ze werkt voor een zusteronderneming van Bries, in Rotterdam. Het verraste mij en maakte me enorm trots dat ze geen idee had wie ik was. We zijn als Bries-familie zo gegroeid dat het niet meer gaat om de losse individuen. En dat is een goede zaak.

Als je alle groepsfoto’s van de afgelopen 4,5 jaar naast elkaar legt, besef je pas hoezeer we zijn gegroeid. We hebben mensen in dienst genomen, met de aangewaaide adviseurs hebben we een coöperatie opgericht en we hebben inmiddels zes bedrijven die we samen met ondernemende, gespecialiseerde en bevlogen mensen hebben opgericht. Zo’n dertig mensen zijn we inmiddels bij elkaar. Super verschillend, en allen gedreven door de wil om bij te dragen aan maatschappelijke impact.

Zingeving is meedoen aan wat ertoe doet.

Zingeving is meedoen aan wat ertoe doet. Zo definiëren wij zingeving met onze nieuwste zusteronderneming Buro Waai. Een buro voor werk en zingeving. Weer zo’n amoebisch gegroeide groep die voor ons een logische volgende stap was nadat we het boek Werk en Zingeving hadden uitgegeven. Het mooie ook bij Buro Waai is weer hoe haast vanzelfsprekend getalenteerde en maatschappelijk gedreven mensen op ons af komen. Ik zal hem inkoppen: aanwaaien.

Die aantrekkingskracht zat er vanaf het begin in. Het onderste teamlid op de website van Bries is al 4,5 jaar onveranderd. Het gezamenlijke doel is wat ons verbindt. Het besef dat het geheel groter is dan de som der delen en dat geluk te vinden is in wat je voor anderen kunt betekenen. En oh ja, een gezonde dosis idealisme, ondernemerschap en rebelsheid.