Bries heeft als missie maatschappelijke impact tot de standaard te maken binnen ondernemingen en organisaties. Daarvoor is uiteraard een ideale omgeving wenselijk. Hoe die omgeving eruit ziet, beschrijft Kate Raworth in haar bestseller Doughnut Economics. In deze blog leggen we in 500 woorden uit hoe de Donut-economie eruit ziet én waarom dit zo belangrijk is.

Wie is Kate Raworth?

Kate Raworth is een econoom die nadenkt over de rol van haar vakgebied in de 21e eeuw. In The Guardian werd Kate Raworth ‘de John Maynard Keynes van de 21e eeuw’ genoemd (de grondlegger van de keynesiaanse economie); er is een Tegenlicht-uitzending over haar boek gemaakt (zeker de moeite waard om terug te kijken) en in juni komt ze op uitnodiging van de Partij voor de Dieren naar de Tweede Kamer.

Daar zal ze haar model toelichten en de overheid laten zien hoe deze kan bijdragen aan een economie waar iedereen beter van wordt.

Kritiek op de huidige economie

Kates voornaamste kritiek richt zich op de huidige focus op het Bruto Binnenlands Product (BBP) en de groei daarvan. Met het BBP houdt ieder land een huishoudboekje bij met wat er in- en uitgaat. Het liefst stijgt de export meer dan de import, dan hebben we economische groei. En die is heilig.

Volgens Raworth voldoet onze focus op economische groei echter niet meer, nu de grenzen van onze planeet zichtbaar worden. Onze economie kan niet oneindig blijven groeien, want dan overbelasten we onze planeet. Daarom pleit ze voor een planetair huishoudboekje, in plaats van een nationaal huishoudboekje. Ter vervanging van het BBP introduceert ze de: donut.

De Donut-economie in een model

De buitenste ring van de donut geeft de ecologische grenzen van onze planeet weer: het ecologische plafond, waar we niet doorheen mogen gaan. Negen indicatoren geven aan of we binnen die grenzen blijven.

In de binnenste ring staan elf basisvoorzieningen, waar ieder mens recht op heeft. Dit is het sociale fundament waar we aan móeten voldoen.

De uitdaging voor deze eeuw is dan ook om binnen het ‘veilige en rechtvaardige’ deel van de donut te blijven. Oftewel: we moeten zorgen dat niemand een tekort heeft aan primaire levensbehoeften, zonder dat we de planeet overbelasten.

Naar een distributieve economie…

Volgens oude economische modellen is economische groei goed voor iedereen, omdat welvaart uiteindelijk bij iedereen terecht komt. Kate laat echter zien dat het verschil tussen rijk en arm alleen maar toeneemt, ook in gebieden met grote economische groei. We moeten dus beter verdelen. Enkele maatregelen die Raworth voorstelt:

  • een maximaal inkomen
  • een wereldwijd belastingsysteem
  • het delen van kennis
  • een kortere werkweek

…en een regeneratieve economie

Tot slot moet de economie volgens Raworth regeneratief zijn. Dus niet ‘nu groeien en later opruimen’, maar direct het goede doen. Zo moeten we bij het ontwerp van producten al nadenken over hoe we ze gaan afbreken of recyclen.

De oproep aan bedrijven en financiers: stel je doelen bij! Richt je niet op winstmaximalisatie of maximale aandeelhouderswaarde, maar focus op de lange termijn en maatschappelijke waardecreatie.

Ben jij benieuwd hoe jouw organisatie Donut-proof kan worden? Dan moet je bij Freerk Jan zijn. Hij gaat er graag vrijblijvend met je over in gesprek.