Als je weet waarom je iets doet, is de volgende vraag hoe je dat doet. Als je al een tijd bezig bent, is het wellicht leuk en leerzaam om dit aan iemand te vragen die met een frisse blik van buitenaf naar je werkzaamheden kijkt. Een stagiaire bijvoorbeeld!

We vroegen onze stagiaire Angelique daarom hoe het is om in coronatijd stage te lopen bij een bedrijf als Bries. Ze is 23, druk bezig met een master Filosofie & Maatschappij en ontdekte dankzij haar stage waar ze echt goed in is.

‘Pittig, maar erg leerzaam’, zegt ze, lachend vanaf haar thuiswerkplek.

Wat heb je gedaan tijdens je stage en hoe was het om stage te lopen vanuit huis?

‘Ik werkte onder andere mee aan het onderzoek dat Jan Willem (tevens mijn begeleider) deed in Zuidoost-Drenthe. Dit onderzoek bracht de behoeften en kansen van impactondernemers in kaart. Ik deed verschillende dingen: het verwerken van de data en meeschrijven aan het uiteindelijke onderzoeksrapport. Dit was in het begin erg aftasten: hoe gaat alles in zijn werk en zijn mijn schrijfkunsten goed genoeg? Het rapport is gepubliceerd en ik sta erin vermeld, dat voelt wel heel speciaal.

Verder heb ik me grotendeels bezig gehouden met het lezen en samenvatten van onderzoeken voor de impact-achterban. Ik werkte vooral thuis. Dit ging redelijk,  omdat mijn studie ook volledig online is. Maar wanneer mijn vriend ook thuis werkte, werd het al lastiger. We hebben niet zo’n heel groot huis, dus dan moet je creatief omgaan met de ruimte. Uiteindelijk kocht ik een tafeltje waarmee ik op de bank kon werken. Ook moest ik in het begin heel erg wennen aan mijn nieuwe ritme van 3 dagen stage en 2 dagen studie, dat brak me in het begin wel een beetje op.’

Wat is je het meest bijgebleven?

‘Wat me het meest is bijgebleven is toch vooral hoeveel plezier ik hier heb gehad. Het werk is afwisselend en dat vind ik erg tof. Ondanks corona heb ik met best veel mensen gesproken. Bij Bries doen veel mensen verschillende dingen en het is inspirerend om te horen wie wat doet en hoe zij dingen aanpakken. Tevens zijn het gewoon hele gezellige mensen, dus is het ook gewoon leuk om een praatje te maken.’

Ik heb erg veel geleerd: ik maakte mee hoe een gemeente werkt, met hoeveel mensen zij te maken hebben voordat een plan echt ingediend kan worden, ik heb mijn schrijfvaardigheden verbeterd en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat bracht de stage je voor het verloop van je loopbaan?

‘Voor mijn stage wist ik eigenlijk niet goed in wat voor werk ik goed zou zijn, of wat bij mij zou passen. Door mijn stage weet ik nu dat ik heel graag in dit soort werk wil blijven. Het schrijven van adviezen en doornemen van onderzoeken om vervolgens samen te vatten voor anderen (en voor mezelf uiteraard), feedback geven op geschreven stukken, is echt werk wat ik superleuk vind.’

Wat zou je toekomstige stagiair(e)s aanbevelen?

‘Vooral om open en eerlijk te communiceren naar je stagebegeleider. Laat weten hoe je je voelt of waar je tegenaan loopt. Het is belangrijk dat zij weten waar je moeite mee hebt, zo kunnen ze je gericht helpen. Zorg ook voor goede communicatie met collega’s of mensen met wie je werkt. Zorg dat ze weten waar je mee bezig bent en hoe ver je daarmee bent. Wees dus niet bang je grenzen aan te geven. Ik denk dat je als stagiair snel het idee hebt dat je alles moet oppakken wat je wordt aangereikt, maar het is belangrijk om aan te geven als iets niet lukt.’

Hoe was het om bij Bries stage te lopen?

‘Het was enorm leuk om stage te lopen bij Bries. Ik heb de groep natuurlijk een stuk minder goed leren kennen dan een reguliere stagiair, maar door de kennismakingsgesprekken in januari heb ik wel een beetje geproefd van de dynamiek van de groep. Het is super fijn dat Bries flexibel is ingesteld, ik kon mijn werkdagen en uren zelf indelen. Dat vergt ook wel zelfstandigheid overigens. Ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen is weggelegd. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad, en ga zeker nog genieten in de laatste aantal weken.’

Ook interesse in een stageplaats bij Bries? We verwelkomen studenten van de meest uiteenlopende studies. Stuur je motivatie, bel of kom gewoon eens langs!